пʼятницю, 13 березня 2020 р.

Без неоплачуваних відпусток. На карантині за вчителями зберігається середня зарплата

У Міністерстві освіти України заявили, що під час карантину за педагогами зберігається середня заробітна плата.
Вчителі почали скаржитися на те, що в деяких регіонах їх змушують йти в неоплачувану відпустку на час карантину.
У МОН пояснили, що таке рішення незаконне.
Згідно з трудовим законодавством, за працівником зберігається середня зарплата, якщо виникла небезпечна для життя та здоров’я співробітника ситуація не з його провини.
Якщо ж вчитель або викладач виконує іншу організаційно-педагогічну роботу, то оплачувати його працю мають з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Ігор Лікарчук про конкурс “Учитель року”

Ігор Лікарчук про конкурс “Учитель року”: Учні та батьки й без усіляких конкурсів добре знають, хто є кращим учителем

2015.11.15
Екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук розмірковує про доцільність проведення конкурсу "Учитель року". На думку освітянина, учні та батьки й без усіляких конкурсів дуже добре знають, хто є кращим учителем, але їх про це ніхто не питає.

У ці дні в Інтернеті з’являється велика кількість матеріалів про результати районних (міських) етапів конкурсу “Учитель року”. Екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук зазначає: читаючи такі матеріали, водночас виникає почуття гордості та поваги до одних, та жалю й співчуття до інших, передають ”Вікна”. Є чимало талановитих учителів, які принципово не беруть участь у таких конкурсах, оскільки про “кращість” вчителя зможуть сказати хіба що його учні.
”За всіма конкурсними блогами, презентаціями, записами відкритих уроків, статтями і сценаріями не видно найголовнішого: ким є учасник конкурсу для учнів... Знаю особисто чимало дуже талановитих, мастистих учителів, які принципово не беруть участь у таких конкурсах. Бо впевнені, що змагатися за право називатись кращим учителем — абсурдно. Тим більше, якщо така “кращість” у багатьох випадках визначається тими, кого зовсім незручно назвати кращими педагогами, або на основі переваги формальних ознак. Учні та батьки й без усіляких конкурсів дуже добре знають, хто є кращим учителем. Тільки їх про це, як правило, ніхто не питає. Натомість, конкурсна машина працює. Засідають усілякі журі та комісії з чиновників і методистів, пишуться сценарії, накриваються столи і ставляться чергові галочки про роботу. А окремі директори шкіл дуже люблять хизуватися тим, що в школі працює “Учитель року”... Такий собі іміджевий прикид. А ще дуже дивно, що такий конкурс проводить держава. Яка мала б створити максимум умов для того, щоб якомога більше учителів стали кращими. А не навпаки”, — акцентує Ігор Лікарчук.
Лікарчук просить відповісти на питання “Чи потрібний державний конкурс “Учитель року” взагалі? А якщо потрібний, то для чого?” Можливо, таким чином вдасться підтвердиит або спростувати думку про надто великий формалізм конкурсу.

четвер, 3 грудня 2015 р.

Умови та порядок проведення третього (заключного) туру всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2016»



1. Всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2016» (далі – Конкурс) проводиться на виконання Указу Президента України від 29 червня 1995 року № 489 «Про всеукраїнський конкурс «Учитель року», відповідно до Положення про всеукраїнський конкурс «Учитель року», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 року № 638, наказу Міністерства освіти і науки України від 24.09.2015 № 969 у номінаціях: «Англійська мова», «Захист Вітчизни», «Історія», «Математика».

2. Участь вчителів у Конкурсі здійснюється на добровільних засадах.
Участь у Конкурсі в номінації «Захист Вітчизни» беруть вчителі, які викладають предмет для юнаків-учнів загальноосвітніх навчальних закладів.
До участі у третьому (заключному) турі Конкурсу допускаються переможці другого туру, педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів за основним місцем роботи.

неділю, 22 листопада 2015 р.

Учителів тестуватимуть за технологією ЗНО

Учителів тестуватимуть за технологією ЗНО







  Механізм сертифікації вчителів, передбачений проектом закону "Про освіту", включатиме тестування


Механізм державної сертифікації педагогічних працівників, передбачений законопроектом "Про освіту", включатиме перевірку знань шляхом тестування з предмета, що викладається. Тестування проводитиметься на базі існуючих регіональних центрів оцінювання якості освіти. Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, в який зокрема надається фінансово-економічне обґрунтування впровадження сертифікації.

Зокрема, зазначається, що на впровадження сертифікації учителів державою, у разі прийняття законопроекту буде виділено 100 млн. грн.

Розробники законопроекту зазначають, що сертифікація педагогічних працівників є неодмінним елементом системи забезпечення якості освіти.

"Вона є обов’язковою, оскільки має засвідчити спроможність особи здійснювати педагогічну діяльність, її компетентність", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

"Механізм сертифікації, передбачений законопроектом, включає перевірку знань (тестування) з предмету (предметів), що викладаються, і педагогічної теорії, та перевірку педагогічної майстерності вчителя. Тестування проводитиметься на базі існуючих регіональних центрів оцінювання якості освіти", - повідомляють автори документа.

Комісія з перевірки педагогічної майстерності формуватиметься з представників закладу освіти, де працює вчитель, та місцевих органів управління освітою. Її робота буде подібною до чинної процедури атестації педагогічних працівників.

"Рішення про проходження сертифікації та присвоєння кваліфікаційної категорії на підставі результатів тестування та висновків комісії прийматимуть регіональні (обласні) відділення центрального органу виконавчої влади, що здійснює нагляд (контроль) у сфері освіти", - повідомляється у пояснювальній записці до законопроекту "Про освіту".

суботу, 21 листопада 2015 р.

Кваліфіковані вчителі матимуть більшу зарплату

 

 

 

Держава буде вагомо піднімати заробітну плату тим учителям, хто дбає про рівень своєї кваліфікації

 

 Держава буде вагомо піднімати заробітну плату тим учителям, хто дбатиме про рівень своєї кваліфікації. Про це в інтерв’ю 5 каналу сказала голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

За її словами, при розробці законопроекту "Про освіту" було досягнуто компромісу, що сертифікація вчителів буде добровільною.

"Сертифікація учителів буде проводитися також з метою того, щоб ув’язати рівень заробітної плати з рівнем кваліфікації. Ми нажаль не можемо вагомо підняти зарплату всім вчителям, хоча вони цього потребують, бо рівень зарплати дуже низький", - зазначила Лілія Гриневич.

"Отже, якщо ці люди впевненні в собі, якщо вони знають, що відповідають усім кваліфікаційним критеріям, вони йдуть на таку сертифікацію добровільно. Вона буде складатися з двох частин. Одна частина це щось схоже на ЗНО для вчителя. Там будуть питання пов’язанні з психологією, методикою викладання, зі знанням власного предмета", - повідомила голова профільного парламентського комітету.

Друга частина сертифікації, за її словами, буде оцінювати роботу вчителя у школі за допомогою його колег, адміністрації школи та батьків.

Відтепер директорів шкіл обиратимуть за конкурсом

Уряд ухвалив постанову про порядок призначення керівників загальноосвітніх навчальних закладів

 

 

 

 Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про порядок призначення керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності за результатами конкурсного відбору.
У ході засідання уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслив, що відповідно до постанови директори будуть обиратися не за вказівкою керівника області чи району, а конкурсною комісією, яка складатиметься з фахівців, представників громадськості, батьківських комітетів та навіть учнів.
Прем’єр нагадав, що на відкритих конкурсах уже були обрані 22 директори київських шкіл. Відповідний експеримент запроваджується зараз у місті Чернівці.
"Зараз ми розповсюджуємо процедуру публічного і прозорого обрання директорів шкіл на всю Україну", - сказав Яценюк.
Він також зазначив, органи місцевого самоврядування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України повинні прийняти відповідні рішення про обрання директорів шкіл.
Нова якість української освіти, підкреслив він, буде "з новою якістю директорів шкіл, в яких світяться очі, в яких є бажання змінювати систему освіти, які отримають додаткові повноваження і автономію щодо управління кожною школою разом зі своїм педагогічним колективом, батьківським комітетом і учнями, які навчаються в цій школі".

МОН просить провести Урок пам’яті жертв голодоморів


 

З метою вшанування загиблих від геноциду в Міносвіти рекомендують провести 27 листопада Урок пам’яті